Welkom

 

Lezingen werkingsjaar

 

Hieronder vindt u het programma van dit werkingsjaar.

2020.11.30 VOORDRACHT-VRAAGGESPREK

Welke lessen trekken we uit deze pandemie? Welke zingevingsvragen duiken hierdoor op en valt er een zin en betekenis aan dit gebeuren te geven? Wat leert het over de onmacht van onze wereld om te gaan met een epidemie die nauwelijks te vergelijken is met andere epidemieën? Honderd jaar geleden maakte de Spaanse griep enkele tientallen miljoenen slachtoffers maar de kerken bleven open. Evenmin werd het sociaal en maatschappelijk leven stilgelegd door de overheid. Dat gebeurde hooguit door de ziekte zelf. Hoe houden we vrijheid, veiligheid en gezondheid in evenwicht? Overheerst vandaag ook geen angstpsychose (schrik voor de ander, l’enfer c’est les autres) en wat met de eenzaamheid en de worstelingen die velen nu doormaken (studenten, precaire gezinnen, mensen in armoede, ouderen…)? En heeft het christendom in dit alles iets te zeggen aan de mensen? Welke boodschap brengt de Kerk hierover?

 Lode VAN HECKE bisschop van Gent

Alicja GESCINSKA Pools-Belgische filosofe

Deze lezing had online plaats en is hier nog steeds te bekijken

Bovenstaande lezing verving de lezing CHRISTEN-ZIJN EN GELOVEN IN DE 21STE EEUW door Tomáš HALÍK hoogleraar en pastoor van de universitaire parochie in Praag, die gepland was op 23 maart 2020, die wegens de coronamaatregelen werd uitgesteld tot dit najaar 2020, maar Tomáš HALÍK was niet beschikbaar. Wel kan u hier de samenvatting van zijn toespraak lezen.

2021.03.29 HOOP TEGEN WANHOOP Mentaal weerbaar zijn in moeilijke tijden

We mogen niet vergeten dat tijdens het afgelopen jaar niet enkel de epidemie slachtoffers heeft gemaakt.

Ook de psychiatrische afdelingen in de ziekenhuizen zijn overbevraagd, evenals de individuele psychologen en psychiaters. Te veel mensen worden in hun wanhoop weggezogen in een uitzichtloze situatie. Vanuit Christen Forum Gent willen wij deze noodkreten onder de aandacht brengen en proberen te helpen om weer een licht van hoop te ontsteken.

Dit gesprek wordt gemodereerd door Emmanuel Van Lierde en is online te volgen via deze link

Bert VANDERHAEGHEN hoofdaalmoezenier UZ Gent

Gwendolyn PORTZKY directeur Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie, docent Medische Psychologie UGent


2021.04.26 HOE WEERLOOS ZIJN ONZE WAARDEN IN CHRISISTIJD?

Prof. Raf Geenens gaat in gesprek met Stefan Meersseman, lid van de stuurgroep Christen Forum Gent.

Prof. Geenens heeft als ethicus en rechtsfilosoof tijdens de crisis herhaaldelijk via opiniestukken gewezen op de gevaren die de corona-aanpak creëert voor democratie en rechtstaat. In dit gesprek bekijken we wat de corona-crisis ons kan leren over onze tijd en samenleving.

Dit gesprek is online te volgen via deze link.

Raf GEENENS Prof.Centrum voor Politieke Filosofie en Ethiek KULeuven

Stefan MEERSSEMAN Lid stuurgroep Christen Forum Gent


Vorige lezingen

 

Over ons

 

Stuurgroep

 

Nieuwsbrieven werkingsjaar

 

Contact

 

Laatst aangepast op 30.03.2021