Welkom

 

Lezingen werkingsjaar

 

Hieronder vindt u het gedeeltelijk programma van dit werkingsjaar.

2020.11.30 VOORDRACHT-VRAAGGESPREK

Welke lessen trekken we uit deze pandemie? Welke zingevingsvragen duiken hierdoor op en valt er een zin en betekenis aan dit gebeuren te geven? Wat leert het over de onmacht van onze wereld om te gaan met een epidemie die nauwelijks te vergelijken is met andere epidemieën? Honderd jaar geleden maakte de Spaanse griep enkele tientallen miljoenen slachtoffers maar de kerken bleven open. Evenmin werd het sociaal en maatschappelijk leven stilgelegd door de overheid. Dat gebeurde hooguit door de ziekte zelf. Hoe houden we vrijheid, veiligheid en gezondheid in evenwicht? Overheerst vandaag ook geen angstpsychose (schrik voor de ander, l’enfer c’est les autres) en wat met de eenzaamheid en de worstelingen die velen nu doormaken (studenten, precaire gezinnen, mensen in armoede, ouderen…)? En heeft het christendom in dit alles iets te zeggen aan de mensen? Welke boodschap brengt de Kerk hierover?

 Lode VAN HECKE bisschop van Gent

Alicja GESCINSKA Pools-Belgische filosofe


Deze lezing had online plaats en is hier nog steeds te bekijken


Bovenstaande lezing verving de lezing CHRISTEN-ZIJN EN GELOVEN IN DE 21STE EEUW door Tomáš HALÍK hoogleraar en pastoor van de universitaire parochie in Praag, die gepland was op 23 maart 2020, die wegens de coronamaatregelen werd uitgesteld tot dit najaar 2020, maar Tomáš HALÍK was niet beschikbaar. Wel kan u hier de samenvatting van zijn toespraak lezen.

Het verdere programma van het werkingsjaar 2020-2021 is nog niet gefinaliseerd en zal later medegedeeld worden.Vorige lezingen

 

Over ons

 

Stuurgroep

 

Nieuwsbrieven werkingsjaar

 

Contact

 

Laatst aangepast op 01.12.2020